Bratislavský kraj bude spolupracovať s Vojvodinou

28.09.2011 Bratislava

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) - Bratislavský kraj bude spolupracovať s Autonómnou oblasťou Vojvodina.

Ako agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, Bratislavský kraj a Vojvodina budú rozvíjať spoločné aktivity a podporovať vzájomnú spoluprácu v oblastiach, ktoré patria do ich právomoci, napríklad v oblasti regionálneho rozvoja, európskej teritoriálnej spolupráce, školstva a mládeže, športu, kultúry, sociálnych vecí či zdravotníctva.


Vo Vojvodine žije 60-tisíc Slovákov

Dohodu o spolupráci dnes vo Vojvodine podpísali podpredsedníčka Bratislavského kraja Gabriella Németh a predseda vlády Vojvodiny Bojan Pajtič. V súčasnosti vo Vojvodine žije takmer 60-tisíc Slovákov, Németh ocenila, že srbská vláda početnú slovenskú menšinu podporuje.

Bojan Pajtič si vie predstaviť spoluprácu regiónov najmä v oblasti kultúry, ekonomiky a Dunajskej stratégie. Ocenil slovenské investície, ktoré okrem podpory kultúry smerovali napríklad aj do výstavby akvaparku pri Novom Sade. Ten bude stáť na zhruba 20 hektároch, investícia predstavuje okolo 15 miliónov eur.

„Nesmierne vítam iniciatívu Bratislavského kraja pri rozvoji Vojvodiny a napredovaní Srbska do Európskej únie,“ povedal Pajtič počas rokovaní. „Oba naše regióny majú veľa spoločného, spája ich rieka Dunaj a pevne verím, že táto spolupráca bude veľmi osožná. Naše regióny sú vo viacerých oblastiach podobné, rozchádzajú sa snáď len v tom, že kým Vojvodina je najväčší región Srbska, bratislavská župa je na Slovensku najmenšia,“ povedala podpredsedníčka kraja Németh.

Ako ďalej uviedla, Bratislavský kraj môže poskytnúť pomoc napríklad pri sprostredkovaní nový investícií prúdiacich zo Slovenska, v oblasti integračného procesu či pri uchádzaní sa o predvstupové fondy, ale aj v oblasti vzdelávania.

„Ide o oblasť stredného odborného vzdelávania, kde by sme chceli poskytnúť systém štipendií. To znamená, že vaši študenti by sa mohli vzdelávať na našich odborných stredných školách, poľnohospodárskej, vinárskej, elektrotechnickej či strojárskej,“ priblížila Németh.

Prvým krokom je predstaviť zámer slovenskej vláde, vytvoriť ho v súlade s národnou legislatívou, čo následne umožní financovanie predovšetkým predvstupovej pomoci určenej Srbsku.


Stáže na školách

Podľa riaditeľky odboru stratégií a riadenia projektov kraja Barbory Lukáčovej sa môžu uchádzať o podporu v rámci partnerských projektov. „Ak sa podarí doriešiť do konca roka legislatívne procesy, systém štipendií by sa mohol naštartovať už od nasledujúceho školského roka,“ uviedla Barbora Lukáčová a zároveň doplnila, že sa budú usilovať naštartovať tento program čo najskôr, lebo prostriedky z fondov sa vyčerpávajú a sú alokované do roku 2014.

Podľa Lukáčovej vie Bratislavská župa z programu Európskej komisie pre celoživotné vzdelávanie nasmerovať pomoc na vzdelávanie pedagógov napríklad tým, že im vytvorí stáže na slovenských školách. „Priestor na spoluprácu vidíme aj v oblasti regionálneho rozvoja a integrácie,“ dodala Lukáčová.

Bratislavský kraj nadviazal v tejto iniciatíve na celoštátne úsilie pomôcť Srbskej republike. Prvý impulz vznikol vlani v Bruseli na podujatí Open Days, kde sa bratislavský župan Pavol Frešo a predseda vlády Vojvodiny Bojan Pajtič stretli k téme Dunajská stratégia a neformálne začali spolupracovať.
 

Vyberte región